Negociatorul șef al misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, aflat, marți, la Universitatea din Pitești, a primit din partea rectorului instituției propunerea de fi conferențiar pentru un salariu de 3.000 de euro, el spunând că dacă programul îi va permite, va accepta „cu plăcere”.
Vizita lui Jeffrey Franks la Pitești a fost ultima în calitate de negociator șef al actualei misiuni a Fondului Monetar Internațional în România. El și-a prezentat calitățile de expert în economie în fața studenților și oamenilor de afaceri, cărora le-a spus că problema României, dar și rezolvarea ei, o reprezintă absorbția fondurilor europene.
Rectorul Universității din Pitești, Ionel Didea, a declarat că lui Franks i s-a propus să fie conferențiar la această instituție, contra sumei de 3.000 de euro, bani pe care puține cadre universitare cu experiență i-ar putea obține, reprezentantul FMI spunând că dacă programul din următoarea misiune îi va permite, va accepta.
„În condițiile în care programul din următoarea misiune îmi va permite, accept cu placere. Misiunea mea în Romania a luat sfârșit, dar nu voi rămâne șomer și sunt onorat să susțin teze în fața studenților din Pitești. Iar dacă voi preda, nu o voi face pentru bani, ci pentru placerea de a fi la catedră.(…) Aveți potențial, dar este nevoie de muncă pentru a valorifica acest potențial. (…) Am devenit în ultimii ani foarte atașat de poporul român. Aveți o țară minunată și un potențial nemaipomenit și aș fi bucuros să văd cum România își atinge acest potențial pe viitor”, a declarat Jeffrey Franks.
În opinia sa, principalele atuuri pe care România le are în prezent pentru a realiza o creștere economică sunt stabilitatea macroeconomică, poziția geografică, resursele naturale și o populație cu un nivel ridicat de educație și de calificare.
Jeffrey Franks a susținut, marți, la Universitatea din Pitești, o conferință cu tema „Repere economice românești compatibile politicilor financiare ale FMI”. Acțiunea s-a încadrat în preocupările conducerii Universității din Pitești de creștere a vizibilității interne și internaționale, de promovare a programelor de studii și încheierea de noi parteneriate cu universități de prestigiu din lume.